Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gemeente Laakdal start aan buitenaanleg van de erfgoedsite Stoomzagerij

Laakdal Vorst

De gemeente Laakdal heeft met de oude stoomzagerij in Vorst-Meerlaar een prachtig industrieel erfgoedgebouw op haar grondgebied. Het gebouw zelf werd gerenoveerd en kreeg een nieuwe invulling.

Nu zijn ook de werken aan de buitenomgeving gestart. Het schepencollege luidt de start van de werken in met een symbolische spadesteek.

De stoomzagerij werd begin 20e eeuw opgericht door Alfons Beyens. In de grote hallen werden boomstammen verwerkt tot timmerhout. Tot de jaren negentig bleef het bedrijf actief. Al die jaren werd de zagerij gerund door de familie Beyens. In 1993 werd het als beschermd monument aangeduid. De gemeente kocht de stoomzagerij en het omliggende terrein in 2001.

Ondertussen is de site en de opwaardering ervan mee opgenomen als landinrichtingsplek in het Merodegebied. Bij landinrichting gaat men het landelijk gebied verbeteren in overeenstemming met de aan de locatie toebedeelde functies. In dit geval wordt een erfgoedgebouw ingezet als toeristische en recreatieve locatie. De voormalige zagerij is nu de thuisbasis voor de verhuur van elektrische Tuktuks en fietsen en er is een museum dat de geschiedenis van de stoomzagerij vertelt. De buitenaanleg in samenwerking met de VLM is de kers op de taart.

Kathleen Helsen, provinciaal gedeputeerde en voorzitter van Landschapspark de Merode: “Het verhaal van Landschapspark de Merode begon ooit met de aankoop van Merodebossen door de verschillende betrokken partners. Hout was eeuwenlang een belangrijk product in de regio. De geschiedenis van het industriële erfgoed in de Stoomzagerij past hier perfect bij als toeristische troef. Dat hier vele jaren van samenwerking aan vooraf ging is typisch voor onze gebiedswerking.”

Tine Gielis, burgemeester van Laakdal en lid van het dagelijks bestuur van landschapspark de Merode: “De voorbije 18 jaren werd er gestaag vooruitgang geboekt om te komen tot waar we nu staan.  Het was een constante zoektocht naar subsidies, afstemming tussen partners & overheden en uitdaging om deadlines te halen. 

 Als gemeentebestuur willen we zorg dragen voor ons erfgoed als link tussen de geschiedenis en de toekomst. Erfgoed verwijst naar gebouwen, culturen en tradities waar men zich mee identificeert en wil bewaren voor de toekomstige generaties.  Ik ben dan ook een gelukkige burgemeester nu de laatste fase werd aangevat en we kortelings de ganse erfgoedsite kunnen openstellen voor buren, Laakdallenaars en bezoekers."

“Al sinds de aankoop van het gebouw in 2001 zijn we bezig met de uitwerking van dit project. We zijn enorm fier dat we met al de betrokken partijen zo’n mooi resultaat bereikt hebben. Het gaat dan niet alleen over alle partners binnen de Merode en onze toeristische dienst, maar ook om de buurtbewoners en de familie Beyens. Zij waren allen steeds nauw betrokken.”

Ook de Stichting Kempens Landschap is zeer verheugd met de start van het landinrichtingsproject. “Samen met de gemeente Laakdal hebben we in de stoomzagerij het vertrekpunt ondergebracht van de etuktuks in het Merodegebied” zegt Philippe De Backer, directeur van Kempens landschap. “De realisatie van de omgevingswerken zal nog meer cachet en een beter onthaal geven aan zij die het Merodegebied komen verkennen met een eTuktuk. Eind goed, al goed, al is het een lange weg geweest, maar we zijn er van overtuigd dat het resultaat gezien mag worden”.  

Schepen van toerisme, Gerda Broeckx, ziet met de site van de zagerij een tweede toeristische troef openen op basis van hout: “We kennen in onze gemeente een rijke geschiedenis rond hout. Eerder openden we al het klompenmuseum, nu kunnen we hulde brengen aan de stoomzagerij die een internationaal cliënteel had. Het museum werd ingericht samen met de familie Beyens.”

Op het omliggende terrein wordt een parking aangelegd en zijn picknickplaatsen voorzien. Er wordt een speeltuin gebouwd die volledig in het teken van hout staat. De werken zijn in december gestart. Het einde is voorzien voor de zomer van 2024.   

Op 8 juni 2024 wordt de toeristische site officieel geopend.  

Laakdal Vorst

Deel dit artikel